Wrocław 2011

jedzenie

Kwaskowatość Arabiki czy wyrazisty smak Robusty?

2014-09-08 | Roksana W.

frazy kluczowe: catering, gastronomia, jedzenie

(...) Arabica i Robusta to synonimy dobrej jakości kawy. Wśród zalewających rynek rozpuszczalnych specyfików te dwa gatunki uchodzą za prawdziwą arystokrację. Warto zatem przyjrzeć się nieco bliżej, sprawdzić, co oba rodzaje mają nam do zaoferowania i...rozsmakować się w naturalnej kawie.W pierwszej kolejności słów kilka warto napisać o Arabice. Jej smak jest lekko kwaskowaty. Można nawet powiedzieć, że ma posmak czekolady. Zagłębiając się w historię tego gatunku warto zaznaczyć, że Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Na półkach sklepowych przecież aż roi się od kaw znaczonych tą nazwą. Ile jednak w sklepowej Arabice jest prawdziwej Arabiki? To wiedzą tylko (...)