Wrocław 2011

gastronomia

Kwaskowatość Arabiki czy wyrazisty smak Robusty?

2014-09-08 | Roksana W.

frazy kluczowe: catering, gastronomia, jedzenie

(...) producenci. Ten gatunek pochodzi z Etiopii, a obecnie jest uprawiany w Brazylii, Kolumbii, a także Indiach i Afryce. Ziarna Arabiki mają podłużny kształt i zielonkawy kolor. Charakteryzują się także jasną, prostą bruzdą. Ich cechą charakterystyczną jest niewielka zawartość kofeiny. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy Arabica ma łagodny, lekko kwaskowaty smak. Przebija też w niej nuta czekolady. Na świecie możemy spotkać blisko 20 odmian Arabiki.Czas teraz na krótką charakterystykę drugiego gatunku, a więc Robusty. Kawa świeżo palona to marzenie każdego smakosza. Czy Robusta ma szanse podbić serca koneserów? Jak najbardziej TAK! Czym zatem urzeka nas ten gatunek? Przede wszystkim ta kawa jest (...)